Sjaloom

“Sjalom”

Het was veel meer dan een vredegroet, maar het werd door de tijd en het onverschillige gebruik een gewoon woord, een dagelijkse groet. Het lijkt op al die andere begroetingen, uitdrukkingen, ze zijn versleten. Wij hebben ze met “de voeten getreden” net als heel oude grafzerken, waarvan de teksten ook bijna niet meer te lezen zijn. Toch lagen daar ook eens de meest dierbaren – net als de vredewensen- om nooit te vergeten. Door de tijd zijn de teksten stenen woorden geworden bijna niet meer te lezen, stenen woorden zonder gevoel, zonder betekenis.

 

Wij kunnen die woorden hooguit alleen de menselijke betekenis terug geven die ze verdienen. Maar de Goddelijke glans van het licht dat als een belofte over deze stenen woorden strijkt houdt meer in, houdt door het kruis veel meer in. Deze belofte is er één van gerechtigheid, vrede en heelheid van de schepping.

Het tekstbord dat ooit aan de muur hing, herinnerd ons aan die belofte.

 

Luuk Vogelzang